‘Kunst op het rondpunt’

22 10-2010
‘Kunst op het rondpunt’

IMGP3151-72dpiIn het kader van het project ‘vuur!werk’ in 2009, gerealiseerd door samenwerkingsverband Rupelstreek, waarbij kunstenaars en ondernemers in de Rupelstreek in de verf gezet werden, presenteren we dit kunstwerk: ‘Kunst op het rondpunt’.

Paul Cornelis en Hoek 76 engageerden zich om in het kader van dit project Kristof Morel en Luc De Backer de opdracht toe te vertrouwen om een markant signaal op de rotonde van het bedrijventerrein te ontwikkelen.

De uitgesproken wensen van Paul Cornelis waren: duurzaam, origineel in vorm en met gerecycleerde materialen. Een link met de maatschappij – de industrie – het bedrijvencentrum en de omgeving.

Het kunstwerk werkt met een zeer alledaagse, haast banale vormentaal nl. Verkeersborden. Niet meteen objecten die men associeert met een kunstwerk of een sculptuur in de openbare ruimte. Juist daarom zorgt de installatie voor een visuele verwarring en is ze absurd van aard. Op het eerste zicht haast vanzelfsprekend en plausibel op deze plek.

Net als vele zaken in de wereld van het ondernemen bestaat deze sculptuur uit gecodeerde afspraken die we met zijn allen trachten na te komen. Dit zorgt voor continuïteit, doorstroming, dynamiek en herkenbaarheid. De verkeersplaten waaruit de scultuur is opgebouwd bestaan uit bestaande (nieuwe en gerecycleerde) verkeersborden en verzonnen pictografie.

De combinaties, de begrijpbare en onbegrijpbare betekenissen, de enome hoeveelheid, de verschillende vormen en formaten, verspringende hoogtes en het duizelingwekkende kleurgebruik zorgen ervoor dat mensen het duidelijk (h)erkennen als kunstwerk en niet als een onveilig bewegwijzerde plek. Uiteraard zijn we ons bewust van het humoristische en ironische spel van betekenissen die dit kunstwerk zal genereren.

Kortom een kunstwerk zoals het leven zelf: Chaotisch, onvoorspelbaar, esthetisch, rommelig en informatief, maar bovenal een grote farce!!!!!

Related article

 • 26 06-2018
  Eerste event zaal ‘Den Oven’
  Onze polyvalente zaal 'Den Oven' leent zich uitstekend voor muzikale voorstellingen en concerten. Dit werd vorige woensdag duidelijk nadat de zaal tijdens een try-out werd ingespeeld door niet minder dan 'Lost Frequencies'. Meer lezen...
 • 26 06-2018
  OLVI bezoekt bedrijvencentrum Hoek76
  Maandag 6 juni brachten de leerlingen van de 2de graad BSO van OLVI (Onze-Lieve-Vrouwinstituut) een bezoek aan enkele bedrijven van het bedrijvencentrum. Het doel van dit bezoek was om jongeren kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Met veel enthousiasme... Meer lezen...
 • 11 05-2018
  35 jaar Bedrijvencentrum Hoek76
  Bedrijvencentrum Hoek 76 vierde zaterdag 28 april een groot jubileumfeest ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan. De feestlocatie 'Den Oven', een gerenoveerde oude steenoven opende ook deze avond voor het eerst haar deuren. Paul Cornelis verwelkomde 250 gasten in een... Meer lezen...